Mad og transport

Meget af den mad, vi spiser, kommer langvejs fra, og det har betydning for miljøet. For transport forurener. Løsningen burde være lige til: Spis mad, der er dyrket tæt på. Men så simpelt er det ikke. Der er nemlig rigtig mange andre ting, der også spiller ind.

Hvad du spiser, og hvordan det er produceret, har faktisk langt større betydning for miljøet, end hvor det kommer fra.

Hvor kommer drivhusgassen i din mad fra?

Selvom hvad og hvordan vi producerer maden, har størst betydning, så betyder transporten stadig noget.

Det er nemlig ikke kun transporten ud til butikkerne, der er et problem. Det er også transporten af f.eks. foder til dyr, gødning og frø til markerne og meget mere. Derfor er det svært at sikre sig, at maden rent faktisk er lokal. En dansk gris får f.eks. ofte sojafoder, der er transporteret fra Sydamerika.

Kategorierne viser, hvor drivhusgasserne i din mad kommer fra. Træk kategorierne ned i de rigtige bokse.

 

i

C. L. Weber, H. S. Matthews. 2008. Food-Miles and the Relative Climate Impacts of Food Choices in the United States. Environ. Sci. Technol. 42: 3508–3513.

Salg
Transport - levering til produktionen
Produktion
Transport - levering til butikker og forbrugere

Verdenskort


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/xn--madformiljet-4jb.dk/public_html/wp-content/themes/dvf/student-topic-9.php on line 352

katorfler


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/xn--madformiljet-4jb.dk/public_html/wp-content/themes/dvf/student-topic-9.php on line 352

ertg

FOOD

Germany

Hvor kommer maden fra?

I vores hverdag bruger vi en masse forskellige råvarer fra hele verden.

  1. Find forskellige madvarer derhjemme eller i skolekøkkenet, og undersøg hvor de kommer fra. Hvis ikke man kan se det på pakken, kan I undersøge det på nettet.
  2. Tegn de madvarer, som I finder, ind på verdenskortet, så man let kan se, hvor i verden vi får forskellige madvarer fra.
  3. Brug kortet til at diskutere, hvor den mad, som I selv spiser, kommer fra.

Sæsonhjulet

Supermarkederne bugner af frisk frugt og grønt året rundt, men når du vælger din mad, er det godt at vælge efter det, der er i sæson.

Udfyld felterne i sæsonhjulet med grøntsager og frugter, som er i sæson i Danmark.

Forår

Sommer

Efterår

Vinter

CO2-udledning fra tomater

Nogle produktionsformer gør faktisk, at lokale grøntsager kan være en større belastning for miljøet, end mad der kommer langvejs fra. Et eksempel, du måske har hørt om, er tomater. Mange af de tomater, der bliver dyrket i Danmark, får ikke sol nok fra naturens side. Derfor bliver de dyrket i opvarmede drivhuse, men den opvarmning udleder faktisk mere CO2, end hvis man fragter tomater fra Spanien til Danmark.

Udover at spise lokalt, er det derfor også værd at overveje, om det, man spiser, er i sæson, så man spiser efter årstiderne. Grøntsager dyrket i opvarmede drivhuse belaster nemlig miljøet væsentligt mere end frilandsgrøntsager.

1