Økologisk eller konventionelt landbrug
Kender du forskellen på økologisk og konventionelt landbrug?
Træk og placér brikkerne med udsagn under den rigtige kategori.
Der skal være 3 udsagn under hver kategori.
Beskriv fordele og ulemper ved økologisk landbrug
Fra mark til mund
Der er mange ting, der spiller ind, når madvarer påvirker miljøet.
- Vælg to madvarer – en grøntsag og en type af kød.
- Beskriv i tekstfeltet, hvor de to madvarer produceret.
- Hvad kræver det at fremstille de madvarer du har valgt – lige fra marken til det ligger på tallerkenen? Det kan for eksempel være foder, maskiner, sprøjtemidler og mange andre ting.
- Lav en plakat eller tegning, der viser madvarens rejse og de ressourcer, der kræves undervejs.
Det kræver meget vand, landjord og gødning at dyrke foder. Der er mange beregninger af, hvor meget foder der går til at producere et kilo kød. Det varierer meget, alt efter hvordan kødet produceres og hvor i verden.
Foderforbrug
Hvis man sprang kødet over, kunne man nøjes med at dyrke langt mindre og stadig have samme mængde mad. Selv fisk kræver rigtig meget foder, fordi cirka halvdelen af de fisk, vi spiser, bliver opdrættet i dambrug, hvor de blandt andet bliver fodret med soja.
Prøv at justere på søjlerne (op og ned) så højden af hver søjle svarer til, hvor mange kg foder det kræver at producere 1 kg mad.
Hvor mange kg foder går der for eksempel til at producere 1 kg oksekød?